Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistof verbruik

Vraag gesteld door F. Colpaart op 4 april 2023

Sinds kort geeft mijn auto een melding van een te laag koelvloeistof niveau aan als de auti warm gereden is , als ik dan ga kijken in het reservoir zit die inderdaad onder het minimum , enkel als ik de dopnopendraai en de druk er vanaf haal , geeft die zoveel terug dat het koelvloeistof niveau weer netjes op het maximum ligt ! Is dit schadelijk en wat kan het probleem zijn dat dit veroorzaakt

Merk: Ford
Type: Focus 1.6 ecoboost
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het mogelijk is dat het koelvloeistofniveau daalt maar bij losdraaien van de dop weer terugkomt op maximum.

Ik vermoed dat een koelvloeistofslang verder uit kan rekken dan gezond is (de bewapening zal gescheurd zijn). Gevolg is dat wanneer er druk ontstaat de slang zwelt en het koelvloeistofniveau ver daalt. Zodra u dan de dop losdraait zakt de druk en zal de slang weer zijn oude vorm krijgen en de koelvloeistof weer op het oude niveau komen.
Mijn advies is om de slangen te laten controleren, waarbij de slechte vervangen wordt, door de garage. Dit natuurlijk wel zo spoedig mogelijk, voorkomen moet worden dat de zwakke slang scheurt en de motor oververhit raakt.