Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik op synthetische diesel rijden?

Vraag gesteld door M. de Goede op 3 april 2023

Is het gezien bouwjaar mogelijk een roetfilter in te bouwen(aftermarket) en/of kan ik op synthetische brandstof rijden. Wat is de grootste milieu winst?

Merk: VW T4, 1990 camper
Type: California
Bouwjaar: 1990
Brandstof: Diesel

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of uw VW Transporter geschikt is om op synthetische brandstof te rijden.

Alternatieve brandstof

Uw Transporter uit 1990 draait op brandstof die moet voldoen aan de EN590-norm, gewone diesel voldoet aan deze norm. Alleen de viercilinders TDI versies vanaf juni 2021 zijn door de fabrikant goed bevonden en gehomologeerd voor diesel die voldoet aan de EN15940-norm (vaak de norm die gebruikt wordt bij alternatieve brandstoffen zoals synthetische brandstoffen).
Volkswagen heeft bij uw auto dus geen goedkeur gegeven voor gebruik van brandstof die voldoet aan de EN15940-norm, deze brandstof bestond nog helemaal niet ten tijde van het ontwerp van uw auto. Het wil overigens niet zeggen dat uw auto er niet goed op draait of dat de boel defect gaat, we hebben hier ook nog geen signalen over ontvangen.
Maar zónder goedkeuring van de fabrikant gaat Volkswagen geen verantwoordelijkheid nemen voor eventuele gevolgen. Wat dat betreft is ons standpunt feitelijk altijd de voorschriften van de fabrikant te volgen. In dit geval dus uitsluitend de brandstof te tanken die voldoet aan de gestelde norm. En dat is voor uw generatie VW helaas nog niet de EN15940-norm maar de traditionele EN590-norm.

Roetfilter

De firma Drive Line Systems levert roetfilters die waarschijnlijk ook geschikt zijn voor uw auto. Echter de hoeveelheid roet die het filter kan afvangen is waarschijnlijk redelijk beperkt.

Milieuzones

Even voor alle duidelijkheid; u kunt proberen zo min mogelijk vervuilend te zijn met uw auto en hiermee het milieu te sparen. Uw auto is en blijft echter voorzien van oude techniek en de uitstoot is hierdoor vele malen groter dan die van een moderne auto. Dit is een goede stap echter hiermee zult u de gegevens die horen bij het kenteken van uw auto niet veranderen. Dus blijven regels omtrent milieuzones nog altijd van toepassing zoals ze gelden voor een auto met dieselmotor uit 1990.