Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inbraakbeveiliging van BMW

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 15 april 2023

Onlangs is de linker voorzijruit van mijn auto ingeslagen en het stuur, airbag enz gestolen. De auto is af fabriek voorzien van een SCM3 beveiligingssysteem dat in februari jl. nog zijn jaarlijkse, verplichte keuring bij de BMW heeft gehad. Desondanks is het alarm niet afgegaan.
Vraag 1 Is het bij U bekend waarom het alarm niet is afgegaan.
Vraag 2 Geeft het toepassen van een stuurslot bv de Defa Stoplock beveiliging tegen  het uitnemen van de airbag en dus ook het stuur.
Mvg

Merk: BMW
Type: 328i Touring
Bouwjaar: 2014
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 250

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe het kan dat er onderdelen ontvreemd zijn uit uw auto terwijl de auto voorzien is van een alarm.

Het is bekend dat de BMW3-serie erg geliefd is bij het dievengilde. Omdat de auto lastig compleet te stelen is is het werkterrein vaak verplaatst naar diefstal van componenten. En met name componenten die vervangen dienen te worden bij herstel van aanrijdingsschade.

  1. Ik vermoed dat de diefstal van componenten wel lukte zonder dat het alarm is afgegaan doordat de interieurbeveiliging was uitgeschakeld. Waarschijnlijk beschikte de dieven over apparatuur waardoor het alarm was uitgeschakeld. Wellicht kon de dief de deur zonder problemen openen en heeft hij de ruit ingeslagen om u op een dwaalspoor te zetten. Helaas zal het altijd een kat en muis spel blijven tussen dieven en beveiligers. Er bestaat geen 100% garantie aangezien u de auto ook nog wilt blijven gebruiken. De fabrikant ontwikkelt een bepaalde beveiliging en het dievengilde verzint hierop een list.
  2. Een Defa Disk-lok dekt het hele stuur af en biedt een hoge mate van beveiliging. De Defa Stoplock is een stuk eenvoudiger maar werkt zeker afschrikwekkend.

Let op; er bestaat niets wat 100% zekerheid biedt maar elke extra vorm van beveiliging is een extra obstakel voor een potentiële dief. De kans is groot dat hij dan maar op zoek gaat naar een eenvoudiger slachtoffer.