Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Houdbaarheid spuitbus bandenreparatiemiddel

Vraag gesteld door M. Adriaansz op 13 april 2023

Mijn auto is geleverd met een bandenreparatieset bestaande uit een spuitbus met vloeibaar latex en een luchtpomp op 12 volt. Is er een houdbaarheidsdatum op de spuitbus?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt hoe lang een spuitbus voor bandenreparatie goed blijft.

Houdbaarheidsdatum

Wanneer er geen uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking staat kan men er van uitgaan dat deze spuitbussen lang meegaan. Natuurlijk is er niet niets dat eindeloos meegaat maar een jaar of 8 lijkt ons geen probleem.
Een verglijkbare vraag is in 2016 ook gesteld en we hebben nog geen reactie ontvangen over verloop van houdbaarheid.

Tijdelijke reparatie

Ik moet er wel bij zeggen dat dit soort reparatiemiddel goed werkt bij kleine schades zoals een spijker in de band, het is dan wel een tijdelijke reparatie.

Reserve wiel
Wanneer het lek groter is, een scheurtje in de wang bijvoorbeeld, zal een tijdelijke reparatie door middel van een spuitbus niet succesvol zijn. In die gevallen biedt alleen een reserve wiel of vervangende band uitkomst.
In Nederland heeft de Wegenwacht bijna altijd de beschikking over een tijdelijk noodwiel. Deze is echter in het buitenland lang niet altijd voorradig, we adviseren in die gevallen een noodwiel mee te nemen op reis. Zie: ANWB: neem een reservewiel mee op vakantie.