Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Harde bonk bij wegrijden maximale stuuruitslag

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 maart 2023

Met maximale stuurslag langzaam uit parkeervak in- of uitrijden geeft een harde bonk in rechter voorwiel en iets zachtere bonk in linker voorwiel. Links stuitert het wiel iets meer. Rechts is het alsof je in 1 x een lekke band hebt. Bij het wegrijden is het weg.
Na een lange autorit is dit verschijnsel minder aanwezig bij in -en uitparkeren. Het gebeurt dus bij een korte bocht. Wat kan dit zijn?

Merk: Toyota
Type: Yaris
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 112

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort bij het uit- en inparkeren met het stuurwiel in de uiterste stand een zorgwekkende bonk. U vraagt wat dit kan zijn.

Dat lijkt bijna overduidelijk op een kapotte homokineet. Dat is een onderdeel van de aandrijfas. Met name het exemplaar bij het wiel moet bij verschillende wielstanden toch voor aandrijving zorgen. Deze homokineet koppeling zou je min of meer kunnen beschouwen als een soort polsgewricht. Inwendig kan er sprake zijn van een zekere slijtage waardoor er knakkende of bonkende bijgeluiden hoorbaar worden. Met name bij het nemen van een scherpe bocht i.c.m. snelheid en motorbelasting.

Gezien de leeftijd van uw Toyota Yaris zou dit wat mij betreft wel een buitensporig defect zijn wanneer mijn diagnose op afstand juist blijkt te zijn. Ik wil u nog wijzen op de inmiddels 10 jaar Toyota fabrieksgarantie voor dealer onderhouden auto's. Alle reden om bij de dealer aan te kloppen om dit eventueel nog onder de noemer van garantie herstelt te krijgen. Ik weet uiteraard geen kilometerstand maar op basis van de leeftijd beschouw ik dit niet als een normale slijtage.