Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Buchli filter

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 april 2023

APK afgekeurd op roet en geen roetfilter leverbaar. Herkend u dit probleem en heeft u een advies hoe dit op te lossen? Mijn dochter haar auto is afgekeurd op te veel roetuitstoot (nieuwe eisen 2023) en wacht al 2 maanden op een nieuw roetfilter. De Ford dealer en Ford Nederland kunnen niet leveren en kunnen ook niet aangeven wanneer deze wel geleverd kan worden. Ford geeft niet aan wat hier de oorzaak van is. We hebben overwogen om het roetfilter uit te schrijven maar dat kan alleen bij auto's die voor 2017 voor het eerst op kenteken staan. Deze auto is van februari 2017.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Ik heb navraag gedaan en denk dat de garage in dit geval niet over de juiste informatie beschikt; de filters die Buchli levert zullen zeker voldoen.
De filters die door Ford geleverd zijn zorgden voor een te hoge tegendruk, hierdoor scheurde het filtermateriaal en werden roetdeeltjes niet meer opgevangen. Ford is intussen naarstig op zoek naar een oplossing… Wellicht kan de garage zijn bestelling niet annuleren en is hij bang om met het filter van Ford te blijven zitten en is dit zijn reden om het filter van Buchli niet te monteren.

Ik denk dat uw dochter dus gered is wanneer er een filter gemonteerd wordt dat afkomstig is van Buchli. Elke garage die keuringen aan diesels uitvoert kan een dergelijk filter monteren.