Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brommend geluid bij optrekken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 23 april 2023

Sinds enige tijd maakt mijn Kia Picanto een brommend geluid. Als hij stationair draait is dit al hoorbaar, maar zodra ik optrek wordt het veel harder. Naar links of rechts sturen heeft geen invloed op het geluid. naar mijn idee is het de uitlaat, omdat het geluid achter vandaan lijkt te komen. Ik kan geen duidelijk loshangende onderdelen zien. Zou het een lekke uitlaat kunnen zijn? En kan ik hier (tot in ieder geval thuis) mee doorrijden?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt wat het harde brommende geluid bij uw auto kan veroorzaken.

Uitlaat

De kans is heel groot dat het geluid veroorzaakt wordt door een scheur of een breuk in de uitlaat. Ook is het mogelijk dat de uitlaat in sommige gevallen tegen de bodem van de auto komt en zo de geluiden doorgeeft aan de carrosserie; wellicht is er een ophangrubber in slechte conditie waardoor de uitlaat extra kan bewegen. Dit alles is niet schadelijk op korte termijn maar moet zeker wel verholpen worden.

Diagnose

Eigenlijk is het heel lastig om op afstand te kunnen bepalen waardoor dit geluid veroorzaakt wordt. Mijn advies is dan ook om hier snel naar te laten kijken door een monteur.
Wanneer er geen controlelampjes op het dashboard zichtbaar zijn met lopende motor, u ziet geen losse delen hangen onder de auto en de auto rijdt verder normaal, kunt u met de auto naar de garage rijden. Twijfelt u aan de veiligheid dan kunt u 24 uur per dag contact op nemen met de Wegenwacht.