Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benodigde adapter huisaansluiting in Engeland

Vraag gesteld door B. Camfferman op 15 maart 2023

Wij hebben een basiskabel voor laadpalen, maar willen voor de zekerheid een kabel voor een huisaansluiting. Die kan ik bestellen bij de dealer met een nederlandse/europese stekker. Maar in Schotland hebben ze natuurlijk een andere aansluiting. Kan dit met een verloopstekker?

Merk: volkswagen
Type: ID4
Bouwjaar: 2022
Brandstof: elektrisch
Motorvermogen: genoeg
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of er een verloopstekker is die gebruikt kan worden om de elektrische auto mee op te laden in Schotland.

Wanneer u Schotland bezoekt met uw elektrische auto adviseren we om gebruik te maken van openbare laadpalen.
Voor gebruik van een thuislader is een speciale en verzwaarde adapter noodzakelijk. Deze adapters voor Europese thuisladers, die geschikt zijn voor deze zwaardere toepassingen (met aanduidingen ‘16 A’ of ‘max. 3680 W’), blijken in de praktijk slecht verkrijgbaar. Het advies is om laden dus toch vooral aan een laadpaal te doen. Wilt u of moet u echt laden aan een Engels stopcontact, investeer dan een aparte thuislader met een passende stekker (UK 3-pin socket). Controleer in dat geval altijd de kwaliteit van de installatie en overleg met de eigenaar van het stopcontact voordat er geladen wordt. Het opladen van een elektrische auto vergt behoorlijk wat vermogen over langere tijd en is daarom af te raden op verouderde of minder robuuste stroominstallaties van woningen of bedrijven.
 
Veel meer informatie over het bezoeken van Engeland met een elektrische auto kunt u lezen op onze site 'Met een elektrische auto naar Engeland'