Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto wegdoen of tóch repareren

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 februari 2023

Het lukt de garage niet om mijn auto (halfautomaat, ca. 110.000 km) te repareren. Hij schakelt niet meer en rijdt daardoor ook niet meer. De wegenwacht heeft me op 7 januari in Edam van de weg gesleept. De ABS-module en de motorcomputer zijn inmiddels gerepareerd, maar zonder resultaat. Volgens de garage zou het probleem ook nog in de koppeling of in de schakelmodule kunnen zitten: “misschien is alles doorgebrand door kortsluiting”. De reparatiekosten zijn tot nu toe ca. 700 euro en ze adviseren niet verder te zoeken omdat de auto dat niet meer waard zou zijn. En: “als de auto naar een opkoper gaat, valt er wel iets te regelen met de reparatiekosten”. Denkt u dat er nog mogelijkheden zijn om mijn auto toch te laten repareren? Zo nee, zou u me dan kunnen adviseren over de waarde van mijn Fiesta wanneer hij ongerepareerd naar een opkoper gaat?

Merk: Ford
Type: Fiesta Futura halfautomaat
Bouwjaar: 2005
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Ford Fiesta is defect. Na de nodige ingrepen van de garage wil de automaat nog altijd niet schakelen. U vraagt zich af of er toch mogelijkheden zijn om dit te repareren, óf beter weg te doen naar een opkoper, wat uw garage heeft voorgesteld.

Specialist

Het betreft hier ongetwijfeld de z.g. Durashift automaat die bekend staat om schakel gerelateerde problemen. Misschien dat een reguliere garage daar niet goed de vinger op kan krijgen. Maar er zijn specialisten die hier een bepaalde ervaring in hebben en vaak ook met dergelijke storingen én oplossingen aan de slag gaan. Ik verwijs u naar een specialist die u wellicht verder kan helpen voor hopelijk een schappelijk bedrag.

Advies

Want de auto noodgedwongen wegdoen na de nodige inmiddels nutteloos gebleken ingrepen is ook zonde van het geld, en komt uw garage er denk ik ook té gemakkelijk van af. Bovendien is de huidige handelswaarde in rijdende staat pakweg 1.400 euro. Niet rijdbaar met een onbekend defect wordt het wellicht niet meer dan 500 euro. Dan denk ik dat het raadplegen van deze specialist méér dan een poging waard is. En misschien dat uw garage zich zou kunnen inspannen met dit bedrijf contact te zoeken en het defect voor te leggen. Misschien dat het een feest der herkenning is en dat het defecte apparaat daar gerepareerd kan worden.