Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto schiet los bij wegrijden

Vraag gesteld door A. de Vries op 2 april 2023

3 a 4 dagen auto niet gebruikt.
Na gestart te hebben en achteruit wil rijden voelt het aan alsof ie vast zit en los schiet en over een bobbel moet rijden. Auto heeft niet op de handrem gestaan.
Hoe kan dit?

Merk: opel
Type: crossland x
Bouwjaar: 2017
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 1,2

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Na 3-4 dagen stilstand heeft u het gevoel dat bij het wegrijden de auto door een bepaalde weerstand moet. Alsof er eerst iets los moet schieten.
 

Vermoedelijk heeft het omschreven verschijnsel te maken met een natte periode. Het vocht zorgt dan voor een soort van oxidatie tussen de remblok en remschijf en kan vervolgens gaan verkleven. Wanneer je na de nodige dagen stilstand dan wegrijdt komt de boel meestal wel met met een licht bonkje los.

Op zich geen kwalijke of zorgelijk situatie en heeft mogelijk te maken met de nodige dagen stilstand en veel regenval in een bepaalde periode. Bij wat droger weer zal het verschijnsel wel verdwenen zijn. Mocht u het toch blijven opmerken, ook onder andere omstandigheden, dan is het raadzaam de garage er een blik op te laten werpen. Maar zo op afstand beschouw ik het als een onschuldig verschijnsel dat incidenteel kan voorkomen, te wijten aan de omstandigheden zoals eerder omschreven.