Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden uit 2011 nog bruikbaar?

Vraag gesteld door J. Halff op 15 januari 2023

Mijn winterbanden gekocht in 2011 en nog steeds in gebruik. Profiel is oké, maar kan ik er op doorrijden?
Veiligheid staat voorop uiteraard. Wat is wijsheid?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U heeft een set winterbanden uit 2011. Ze zullen niet veel gebruikt zijn want het profiel is volgens u nog prima. U vraagt of u er op kunt doorrijden.

Slijtage en veroudering

In de meeste gevallen zal een (winter)band na 12 jaar vanwege slijtage aan vervanging toe zijn en is veroudering dus meestal geen reden. Uiteraard zijn er ook uitzonderingen, maar wat ons betreft is bij een leeftijd van zo'n 10 jaar het beste van een band er wel af.

Winterbanden

Op zich zijn winterbanden met een profieldiepte van 4 mm of meer wettelijk nog bruikbaar en toegestaan in winterse omstandigheden, ook in het buitenland. De belangrijke eigenschappen van een band kunnen wel nadelig beïnvloed worden door UV-straling, ozon en hoge temperaturen, waardoor de rubbersamenstelling z'n flexibiliteit verliest. Nieuwe winterbanden zullen meer veiligheid bieden. Het materiaal (de compound) daarvan is 'vers' en de ontwikkeling van winterbanden heeft de laatste 12 jaar ook niet stilgestaan.

Vervanging

In hoeverre u concessies moet doen op veiligheid, dus concreet het verschil in veiligheid tussen de oude en nieuwe winterbanden, is lastig in te schatten en dat zou alleen een praktijktest kunnen uitwijzen. Er is wettelijk ook geen maximale leeftijd voor banden waarop deze vervangen moeten worden. Als er voldoende profiel op de banden zit en het materiaal van goede kwaliteit is (geen droogtescheurtjes) en er verder geen onregelmatigheden zijn als bulten of deuken in de band zitten, dan kunt u hier in principe mee blijven rijden, maar het is waarschijnlijk dat de oude banden een stuk minder goed presteren dan nieuwe. 

Conclusie

Banden zijn na 12 jaar niet per definitie onveilig, maar nieuwe banden presteren beter, met name in situaties wanneer dat misschien ook nadrukkelijk nodig is. Als ik kijk naar de kosten: deze banden hebben de investering opgebracht de afgelopen 12 winterseizoenen. Als u met de volgende set ook lang doet is het moment van wisselen geen grote extra post, uitgesmeerd over de gebruiksperiode. De nieuwe banden zullen met uw rijstijl/rijomstandigheden ook weer lang meegaan. Als veiligheid voorop staat zou ik ze vervangen.