Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Volvo XC40 plug-in hybride de betere caravantrekker?

Vraag gesteld door op 14 januari 2023

Ik ben op zoek naar een andere auto en ben gecharmeerd van een Volvo XC40. Echter deze auto moet ook mijn caravan goed kunnen trekken. Nu is mijn idee dat een auto met uitsluitend een benzinemotor daartoe beter in staat is. De Volvo XC40 kent echter ook modellen met een hybride motor. Mijn idee van dit type auto’s is dat zij minder in staat zijn goed een caravan te trekken maar ik weet niet of dit ook klopt. Mijn caravan weegt geladen ca. 1300 kg. Kunt u mij ook iets vertellen hoe het is om te rijden met een hybride auto met en zonder caravan

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U overweegt de aanschaf van een Volvo XC40 en twijfelt tussen de benzinevariant en de plug-in hybride. De auto moet uw caravan van 1300 kg goed kunnen trekken.

Elke XC40 kan dat goed. Er zijn verschillende uitvoeringen met verschillend motorvermogen en koppel. De lichtste PHEV levert vergelijkbare prestaties als de sterkste XC40 met benzinemotor. In onze applicatie Caravantrekker kunt u de verwachte prestaties van elke uitvoering bekijken. 

Verder is een plug-in hybride voordelig als u naar verhouding veel elektrisch kunt rijden en goedkoop kunt laden, wellicht met eigen stroom. Een PHEV is wel zwaarder dan een XC40 zonder elektromotor en accupakket. Auto’s die een CO2 uitstoot hebben van maximaal 50 g/km betalen tot en met 2024 een halftarief motorrijtuigenbelasting. In 2025 wordt dat omgezet naar driekwarttarief en in 2026 wordt het volle tarief doorberekend. De rekensom welke uitvoering van de XC40 voor u het voordeligst is kunt u gemakkelijk maken met onze autokostentoolHet programma houdt rekening met de afbouw van de MRB-korting voor PHEV's.