Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Repareren verstandig?

Vraag gesteld door op 4 januari 2023

Mijn Peugeot (175.000 km) vertoont plotseling ernstig verlies van motorvermogen. De diagnose van de garage is: defecte hogedruk brandstofpomp (melding P0087), en vervuilde motor (P0172 en P1385). Bij inwendige camera-inspectie van de motor werden ook veel oliesporen geconstateerd op de cylinder wanden en op de bougies. Volgens de garage door beschadigingen op de cylinderwand. Zij adviseren niet meer in de reparatie ad € 2500 te investeren omdat die olielekkage de voorbode is van nieuwe problemen. Ik zou er echter graag nog twee of drie jaar mee door willen rijden (ca 15.000 km/jaar) als dat kan met de voorgestelde reparatie. Is investeren in de reparatie een domme gok?

Merk: Peugeot
Type: 3008
Bouwjaar: 2011
Motorvermogen: 156 Pk THP motor
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U bent in het bezit van de genoemde Peugeot met 'n aantal best forse technische problemen. Nu ingrijpen kan, maar defecten in de nabije toekomst laten zich feitelijk nu al zien. Uw garage adviseert om die reden niet meer te investeren.

Advies

Ik denk dat het advies van de garage te billijken valt. Natuurlijk zou het een te overwegen investering kunnen zijn wanneer u na een uitgave van 2.500 euro er toch nog een jaar of 2-3 mee verder kunt. Maar dan zou dat min of meer gegarandeerd wel probleemloos moeten geschieden. En dat is juist de grote gok met een een serieuze kans dat u toch vroegtijdig er een streep onder moet zetten. En dan is de genoemde investering weer zondegeld geweest. En zoals de garage eigenlijk aangeeft is er een motorisch inwendig defect al aanwezig en is nog 30.000-45.000 km erbij rijden best een spannend avontuur of dat wel haalbaar blijkt.

Conclusie

Hoewel ik de gok heel goed begrijp, lijkt mij dat u het op dit moment te investeren bedrag beter kunt inzetten voor een vervangende auto. Ik denk dat dit na wikken en wegen toch de meest verstandige en rationele keuze is.