Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem centrale vergrendeling

Vraag gesteld door H. van Roij op 13 januari 2023

Mijn afstandsbediening werkt niet meer goed. Nieuwe batterijen geplaatst ook in reserve afstandsbediening. Gaat wel op afstand dicht maar niet open, dat kan alleen nog met de sleutel. Tips?

Merk: Mazda
Type: 6
Bouwjaar: 2005
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Bij uw Mazda werkt de centrale vergrendeling niet volledig door middel van de afstandsbediening en u vraagt wat er aan de hand kan zijn.

Voor een goede diagnose bent u echt aangewezen op de garage. Hier kan men metingen aan de auto verrichten om te controleren of de signalen wel ontvangen worden en wat de boordcomputer hiermee doet.

Draadbreuk of actuator

Waarschijnlijk ontvangt de auto het signaal wel maar is er sprake van een draadbreuk of een defecte actuator. Een eventuele draadbreuk kunt u misschien zelf opsporen; ter hoogte van het scharnier van de bestuurdersdeur vindt u een rubber buisje (bij geopend portier), wiebel een aantal keer aan dit buisje en probeer of de auto nu wel opent en sluit door middel van de afstandsbediening. Wanneer dit resultaat heeft is er sprake van een draadbreuk in dit rubberen slangetje.
Werkt het niet dan kan ook de actuator defect zijn en dit is echt een klusje voor de garage. Ik heb een mooie uitleg gevonden van hoe dit systeem werkt: how to test doorlock.