Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Onderhoud Mercedes A170

Vraag gesteld door L. Schipperijn op 15 januari 2023

Ik kocht deze auto vorig jaar in Maart. Auto heeft toen een onderhoudsbeurt gehad.
De km.stand was toen 156.216. En is nu bijna 158.000. Ik rij heel weinig . Op het display staat sinds een paar dagen : over 20 dagen onderhoud D. De dagen tellen af. In onderhoudsboekje wordt vermeld dat er soorten onderhoud zijn , nl. A t/m H. Maar niet wat die letters betekenen. Met dit gereden aantal kilometers lijkt het mij NIET  nodig onderhoud te doen. Wat vindt u hiervan ? Weet u wat onderhoud H is ?

Merk: Mercedes
Type: A170
Bouwjaar: 2009
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U kocht de genoemde Mercedes vorig jaar maart maar geeft de auto inmiddels melding van een naderende onderhoudsbeurt. U heeft vanaf de aanschaf in maart slechts een kleine 2.000 km gereden.

Motorolie

Dat lijkt misschien erg overdreven gezien de inmiddels geringe erbij gereden kilometers. Maar zeker wat motorolie betreft is een jaarlijkse verversbeurt juist van belang wanneer de auto weinig rijdt en/of juist korte afstanden. Het verouderingsproces van de olie gaat feitelijk sneller bij summier gebruik dan bij dagelijkse en intensievere ritten. Vandaar dat het onderhoud kilometers én leeftijd gerelateerd is.

Oliefilter

Ik begrijp dat het met een kleine 2.000 kilometer méér op de teller erg overdreven lijkt, maar de smerende eigenschappen van olie gaat door stilstand wel degelijk nadrukkelijk achteruit door veroudering. Daarom is frisse olie en een nieuw oliefilter ook mijn aanbeveling. Overigens geven de genoemde onderhoudscodes de duur van de ingreep aan. Code D zou een onderhoudsbeurt moeten zijn die pakweg 4 uur in beslag neemt en is mogelijk een verversbeurt met tal van aanvullende werkzaamheden.

Conclusie

Maar wat mij betreft is de voornaamste ingreep frisse motorolie en een nieuw oliefilter. Ondanks het zeer incidentele gebruik van de auto is dat écht een sterk aan te bevelen investering. Dan kunnen misschien overige werkzaamheden overgeslagen worden wanneer de auto destijds met een uitvoerige onderhoudsbeurt is afgeleverd.