Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Invloed bouwjaar op waarde

Vraag gesteld door op 9 januari 2023

Wij schaffen binnenkort een Toyota Corolla Cross aan welke we in augustus 2022 besteld hebben. Nu blijkt dat de auto al in 2022 op kenteken gezet is, terwijl wij expliciet gevraagd hebben dit niet te doen.

Er wordt namelijk altijd beweert dat alleen het bouwjaar bepalend is voor de inruil en je dus gelijk geld verliest omdat je auto als bouwjaar (12-)2022 heeft ipv (01-)2023. Mijn vraag is in hoeverre heeft dit invloed op de inruilprijs over 5 jaar?

En wat kan ik nu nog doen met de verkoper die tegen onze wensen in dit gedaan heeft?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

 

U wilt weten in hoeverre er sprake is van invloed op de inruilprijs over 5 jaar.

Invloed van bouwjaar

We hebben de afgelopen jaren de trend gezien dat het bouwjaar steeds minder invloed heeft op de waarde van een auto. Niet alleen zien we dat oudere auto’s meer waard blijven, we zien ook dat aspecten als uitvoering, kilometerstand, uitrusting en kleur (van exterieur én interieur) zwaarder zijn gaan wegen. In de praktijk hebben die aspecten tegenwoordig meer invloed dan het bouwjaar.

Modeljaar

Auto’s die bij de jaarwisseling direct al een jaar ouder worden zien we tegenwoordig niet meer. Tegenwoordig wordt de waarde echt bepaald door het modeljaar, dus het moment dat er wijzigingen optreden aan het uiterlijk of de uitrusting. Binnen één en hetzelfde modeljaar spelen andere aspecten als gezegd een grotere rol.

Bij een nieuw model zoals uw Toyota Corolla Cross verwachten we bij inruil over 5 jaar geen noemenswaardig verschil in waarde tussen bouwjaar 12/2022 of 01/2023.