Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen olie meer

Vraag gesteld door op 10 januari 2023

Bij een wintercheck door niet mijn vaste garage kreeg ik te horen dat de auto 'kurkdroog' stond. Er hebben geen lampjes gebrand. Auto heeft bij grote beurt in zomer volgens garage olieverversing gehad. Bij Wintercheck was er bijna geen druppel meer over/te vinden. Garage gevraagd of olie vervangen was. Zij zeggen van wel en geven aan dat het zeker mogelijk is dat na 5000km de olie volledig verbruikt is als hij volgens richtlijnen is ververst. Ik twijfel daar aan, vindt het wel heel snel. Kan het zo snel na een grote beurt volledig leeg zijn?

Merk: Ford
Type: Fusion
Bouwjaar: 2009

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Bij een laatste wintercontrole kreeg u te horen dat er nog nauwelijks olie in de motor zat. En dat terwijl er 5.000 km daarvóór de olie nog ververst is. U vraagt zich af of die verversing wel heeft plaatsgevonden.

Ik begrijp uw twijfel maar met terugwerkende kracht vaststellen of er destijds wel olie ververst is én met de juiste hoeveelheid is geen haalbare kaart. En de vraag is uiteraard ook hoeveel olie er nu nog in werkelijkheid in het carter zit. Helemáál droog lijkt me niet realistisch omdat de motor dan inmiddels wel inwendige schade moet hebben opgelopen.

In theorie kan een motor best 1 liter olie op 2.000 km verbruiken. Dat is voor een auto met een dergelijke leeftijd niet per definitie héél buitensporig. En met een carterinhoud van pakweg 4,5 liter kan er na 5.000 km best een flinke slok olie weg zijn. Maar dan zou de motor in uw Fusion een zeker olieverbruik moeten hebben. Mijn devies is nu om duidelijk vaker het olieniveau te checken. In de afgelopen 5.000 km heeft u dat kennelijk niet gedaan maar had best wel mogen plaatsvinden. Van de berijder wordt immers geacht dat toch met enige regelmaat te doen. Misschien had u toen wel gemerkt dat er sprake is van wat verhoogd olieverbruik. Om helder te krijgen of daar écht inderdaad sprake van is wil ik adviseren om iedere 1.000 km het niveau te checken. Dan weet u wat. En misschien moet er dan inderdaad zo nu en dan wat olie bij. Dan is dat een logische verklaring waarom na 5.000 km de garage niet zoveel olie meer aantrof op de peilstok.