Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog olieverbruik Audi A5 1.8 TFSI

Vraag gesteld door op 9 januari 2023

Olieverbruik 1 liter per tankbeurt.
KM stand 240K.
Auto in zeer goede staat verder.
Is er betaalbaar adres om dit te repareren?
Mag ik van Audi/garage waar ik auto nieuw gekocht heb coulance eisen?

Merk: Audi
Type: A5
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U bent in het bezit van de genoemde Audi met inmiddels een forse olieconsumptie. U vraagt of u bij de dealer nog coulance kunt eisen.

Coulance

Met inmiddels 240.000 km op de teller en een leeftijd van 12 jaar is coulance hooguit ijdele hoop. Coulance eisen is per definitie niet de juiste term. Coulance is meer een toeschietelijk gebaar van de oorspronkelijke verkoper, maar bij deze leeftijd en kilometrage verwacht ik géén gul gebaar. Je kunt inmiddels na 12 jaar en 240.000 km ook weer niet de conclusie trekken dat dit een ondeugdelijk product is.

Oorzaak

De oorzaak van dit verschijnsel is feitelijk bij alle motoren van deze productieperiode aanwezig. Het gaat immers om de afdichting tussen de zuiger en cilinderwand en zijn de zuigerveren onvoldoende geschikt hun taak kunnen uitvoeren om olie buiten de verbrandingsruimte te houden. Door verkoling van de zuigerveren kan uiteindelijk ook de zuiger en cilinder beschadigd raken.

Motorbelasting

In principe is geen enkele motor van dit type en generatie uitgezonderd. Echter de rijstijl, onderhoud en gebruiksomstandigheden zijn wel een bepalende factor. Bij een stevige rijstijl zal een hoog olieverbruik zich mogelijk eerder aandienen dan bij wat rustiger rijgedrag. Dus motorbelasting is wel een factor die van invloed kan zijn, net als bijvoorbeeld uitgestelde verversbeurten. Zo is een kilometrage vanaf 100.000 km vaak het startschot voor een steeds harder oplopend verbruik. Maar bij lagere tellerstanden is het ook geen uitzondering. We hebben wel gemerkt dat in individuele gevallen tóch door de dealer een passende en coulante oplossing wordt geboden. Maar dan betrof dat echt véél jongere exemplaren met veel lagere tellerstanden.

Gezien dit toch wel zeer vaak voorkomend verschijnsel zijn er ook universele bedrijven die dergelijke motorische herstelklussen aanbieden. Maar het is en blijft een fikse en prijzige ingreep. Zie bijvoorbeeld deze specialist die u ook een prijsindicatie geeft én omschrijft hoe grondig men te werk gaat.