Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte achterruitverwarming

Vraag gesteld door op 12 januari 2023

De achterruitverwarming van mijn Toyota Verso werkt niet meer. Gisteren naar de Toyota-dealer gebracht voor diagnose/reparatie. De diagnose die ik krijg is dat de elektradraden in de achterruit gebroken zijn, waarschijnlijk doordat er van buitenaf iets tegenaan of langs is gegaan. De ruit moet worden vervangen; kosten ongeveer € 880.
Bij een nauwkeurige visuele inspectie kan ik zelf geen enkele beschadiging of onderbreking van de draden vinden. Ik twijfel aan de diagnose. Kan ik via de ANWB een onafhankelijke second-opinion krijgen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Bij uw auto weigert de verwarming van de achterruit en de garage stelt voor om de ruit compleet te vervangen. U vraagt of dit wel nodig is.

De ANWB voert geen keuringen meer uit en zodoende ook geen deelkeuringen of diagnoses. Wanneer de elektradraden van de achterruitverwarming onderbroken zijn zit deze onderbreking aan de binnenkant van de ruit, hier is de verwarming ‘opgeplakt’. Wellicht kunt u van binnenuit wel de onderbrekingen vinden. Op een video op YouTube tube kunt u zien hoe u de achterruitverwarming wellicht zelf eenvoudig kan herstellen. Zie bijvoorbeeld deze video. Voor een second-opinion kunt u natuurlijk elke ander autobedrijf vragen naar de verwarming te kijken, wellicht stelt een andere garage voor om de ruit te herstellen voor een fractie van de kosten.