Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandend lampje Peugeot 308

Vraag gesteld door op 13 januari 2023

Wij hebben een proefrit gemaakt in een auto die wij zouden willen kopen. Tijdens het rijden brand het lamje met de moersleutel. Bij het starten geeft de auto -60.000km aan. Totaal aantal km op de teller is 84000. In het onderhoudsboekje staan 2 beurten: q rond de 30.000 km en 1 rond de 60.000 km. De verkoper geeft aan dat de beurten gewoon zijn geweest, dat zij ook  een onderhoudsbeurt hebben gedaan, maar dat alleen vergeten is om het lampje via de software te verwijderen.

Kan dit waar zijn, of is het waarschijnlijker dat er toch een fout in de auto zit? De verkoper geeft aan dat hij het software lampje voor ons weghaalt en dat we 3 maanden garantie krijgen. Is het verstandig de auto te kopen?

Merk: Peugeot
Type: 308
Bouwjaar: 2019
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van de genoemde Peugeot. Tijdens de proefrit valt een brandend lampje op met de afbeelding van een steek-/moersleutel. U vraagt zich af of dit volgens de verkoper inderdaad te maken heeft met een niet gereset onderhoudsindicatielampje.

Storingen

Wanneer ik de handleiding raadpleeg kan dat inderdaad een verklaring zijn maar kan wel degelijk óók een aanwijzing zijn voor een of meerdere storingen. Ik weet niet om welke motorvariant het hier gaat maar Peugeot heeft geen smetteloze staat van dienst wanneer het gaat om motor gerelateerde klachten. Daarbij komt ook dat de garantie slechts drie maanden betreft, en wellicht ook met uitzondering van bepaalde defecten. Terwijl Bovag garantie inmiddels 12 maanden is en nagenoeg volledig dekkend. Dus het lampje i.c.m. de krappe garantietermijn levert misschien best terecht een gezonde dosis argwaan op.

Conclusie

Een oordeel op afstand is natuurlijk altijd lastig en misschien zelfs in sommige gevallen erg voorbarig, maar 3 maanden garantie lijkt mij per definitie té summier voor zo'n nog altijd fikse uitgave. Misschien is het verstandig de markt nog wat verder te verkennen en heeft een Bovag aankoop de voorkeur met een goede en degelijke garantie als veilige stok achter de deur.