Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

APK verloopt in het buitenland

Vraag gesteld door op 5 januari 2023

Mijn stiefdochter heeft haar auto voor een grondige onderhoudsbeurt en ter APK keuring aangeboden bij een Vakgarage. Dit omdat zij voor 5 maanden, t/m mei, dus ook in de winter naar Finland is.

Nu heeft het garagebedrijf de auto die beurt helemaal gegeven. Alles in kannen en kruiken. Mijn stiefdochter naar Finland.... en nu ze daar is blijkt het garagebedrijf de APK te zijn vergeten. Ze zit dus nu in Helsinki met een auto die voor maart  voor APK moet. Zoals gezegd, ze zit daar voor dr studie tot juni.

Wat zijn de mogelijkheden? Ook zij heeft een ANWB lidmaatschap overigens.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

De garage van uw stiefdochter is vergeten de APK te verrichten. Omdat uw stiefdochter t/m mei in Finland verblijft zal aldaar in maart de APK vervaldatum verlopen. U vraagt wat er aan valt te doen.

APK

De APK is een veiligheids- en milieukeuring en in het buitenland moet een auto daar ook aan voldoen. Formeel mag je na het verstrijken van de verval datum dus alléén nog naar het keuringsstation rijden, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen. Overigens kan buiten Nederland alleen in België en Spanje een APK laten uitvoeren. Dus een rit naar Nederland is dus de enige optie in geval van uw stiefdochter

Eventuele bekeuring

Wanneer je binnen Nederland bij een verlopen APK vervaldatum wordt geflitst of aangehouden, al dan niet na een verkeersovertreding, kan je dus meteen voor een verlopen APK bekeurd worden. Wanneer dit echter niet het geval is, zal tot maximaal 2 maanden na het verlopen van de APK-vervaldatum de RDW een registercontrole uitvoeren. Na deze periode moet het voertuig APK-goedgekeurd zijn en krijgt men automatisch dus na twee maanden een boete van inmiddels (2022) 149 euro.

Conclusie

Bij een verkeersovertreding in het buitenland zal de aandacht niet naar de APK vervaldatum gaan. Maar twee maanden na het verstrijken van de vervaldatum zal er ongetwijfeld een boete van de RDW opgelegd worden. Hopelijk kan uw stiefdochter nog nét binnen die twee maanden na de vervaldatum weer terug zijn in Nederland om alsnog aan de APK-plicht te kunnen voldoen. En wellicht met de verantwoordelijke garage afspreken dat wanneer er tóch een boete volgt dat voor hun rekening is. Een ander scenario dan dit is er helaas niet.