Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomer ruitensproeiervloeistof in de winter

Vraag gesteld door op 8 december 2022

Mijn ruitenwisservloeistof is volgeladen met zomer middel, nu met de winter is dat niet handig, kan ik dat makkelijk omwisselen of eventueel iets toevoegen voor tegen deze koude temperaturen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U heeft nog een voorraad zomer ruitensproeiervloeistof in het reservoir zitten terwijl u nu toch écht sprake is van winterse temperaturen. U vraagt hoe u dat kunt oplossen.

Ruitensproeiervloeistof

Er bestaan twee soorten ruitensproeiervloeistof: een zomer- en een winterversie. De eerste is vaak roze of geel van kleur, de tweede blauw. De winterversie bevat antivries en is daardoor bestand tegen lagere temperaturen. Wanneer je niet tijdig op de wintervloeistof bent overgegaan en het tankje verre van leeg is, zou je kunnen overwegen zoveel mogelijk met ruitensproeiervloeistof antivries concentraat bij te vullen. Dit concentraat heeft een vorstbeveiliging van al gauw -40 graden en kan hopelijk de volledig voorraad nét voldoende vorstbeveiliging meegeven.

Conclusie

Mocht het tankje toch echt té vol zitten, dan is het kwaad vermoedelijk al geschied en is mogelijk de sproeier voorraad al bevroren. Dan is het wachten op net wat warmere dagen om desnoods het tankje te (laten) verwijderen/legen. Mocht het demonteren van het tankje relatief eenvoudig zijn, dan zou u dat natuurlijk ook nog zelf kunnen doen.

Winterantivries én antivries concentraat kunt u bij de betere automaterialenwinkel aanschaffen.