Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen achterwiellagers bij nieuwe remtrommel

Vraag gesteld door op 8 december 2022

Bij onze Volkswagen polo, (automaat, bouwjaar 1998) moesten achter de remcilinders vervangen worden en door het defect aan de cilinders waren ook de schoen en trommel te dun geworden en aan vervanging toe. Op de factuur stonden echter ook wiellagers. Bij het overleg voorafgaand aan de reparatie waren de wiellagers niet genoemd, vandaar dat het bij mij vragen opriep. Bij navraag werd mij verteld dat deze ook vervangen moeten worden als de remtrommel wordt vervangen. Klopt dit? Op internet kon ik alleen een advies vinden om wiellagers te vervangen als de remtrommel op de astap gemonteerd zit omdat bij het verwijderen van de remtrommel vaak een beschadiging optreedt aan de lager. Hoe weet ik of bij onze auto de trommel op de astap is gemonteerd en niet op de naaf. Hopelijk kunt u het verder verduidelijken. Ter informatie: de geschatte kosten van de reparatie kwamen wel overeen met de daadwerkelijke kosten. Dus de wiellagers waren al wel meeberekend, maar niet genoemd. 

Merk: Volkswagen
Type: Polo
Bouwjaar: 1998
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Van de genoemde VW Polo zijn onlangs de achterremmen vervangen inclusief de remtrommel. Naderhand blijkt dat het ook noodzakelijk was de wiellagers mee te vervangen, hoewel dat vooraf niet was benoemd. U vraagt of het mee vervangen van het achterwiellager logisch is.

Vervangen van de trommel

Bij dit type remtrommel is het achterwiellager daar min of meer in gehuisvest. Bij het vervangen van de trommel moet je vervolgens de buitenste lagerschalen uit het hart van de trommel verwijderen. Die tik je er met hamer en doorslag uit met ook wel een zeker risico dat die kunnen beschadigen. In theorie kan het lager wel overgezet worden maar is de overweging van de garage vast geweest géén risico te lopen en de trommel te vervangen inclusief lager als meest zekere en duurzame ingreep. Bovendien moet er ook nog een keerring overgezet die misschien beschadigd raakt. Verder is het ook realistisch te denken dat na bij 25 jaar het beste er wel af is van deze achterwiellagers.

Conclusie

Ik begrijp de vervanging en zou het zelf ook geadviseerd hebben. Dat de garage het wél vooraf heeft berekend maar niet expliciet genoemd, komt misschien omdat hij dit als onderdeel van de remtrommel in totaal beschouwd. Dus die vervang je inclusief lager. En bij deze constructie vind ik dat ook méér dan logisch.