Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opel Corsa kogeldruk

Vraag gesteld door op 10 december 2022

Graag wil ik weten of mijn auto met huidige trekhaak met een nieuw aan te schaffen fietsdrager voor 2 E-bikes ik deze ook mag gaan vervoeren. Wil zelf een E-bike aanschaffen van 25 kilo. heb zelf nog een fiets van 18 kilo = geen E-bike.
Wil eigenlijk graag weten of het verantwoord is op mijn huidige auto 2 E-Bikes mee te nemen.
Kogeldruk staat niet op het kentekenbewijs en niet terug te vinden bij de RDW.
Merk: Opel Corsa-B X. 1.4
Type: Corsa-B- X 1.4
Bouwjaar: 1997
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of u met de trekhaak van uw Opel Corsa uit 1997 het genoemde gewicht aan fietsen en drager mag versjouwen. Dus feitelijk vraagt u naar de maximale kogeldruk.

Goed gemonteerde drager

Het vinden van de maximaal toelaatbare kogeldruk van een auto van uw generatie is erg lastig of bijna onmogelijk. Daarom zal een dienstdoende agent daar ook geen aandacht aan besteden wanneer er geen aanleiding is. Dus een deugdelijke en goed gemonteerde drager mét fietsen zal niet gauw de aandacht trekken. Vanuit de praktijk vernemen we ook niet dat kogeldruk zo'n aandachtspunt is voor de politie. Vermoedelijk ook omdat fiets vervoerend Nederland het kennelijk ook goed en zorgvuldig doet.

Kogeldruk

Het zou nog kunnen dat de kogeldruk in de handleiding van uw auto vermeld wordt. Maar misschien ontbreekt dit boekje inmiddels. Maar wanneer ik in oude documentatie duik kom ik een maximale kogeldruk tegen van 50 kg. Dat lijkt me ook aannemelijk voor een Corsa uit die tijd. Die mag nog altijd niet wettelijk overschreden worden. Met een drager van pakweg 17 kg, twee fietsen van in totaal 43 kg, gaat de totale massa al ruimschoots over die 50 kg. Met één van de twee fietsen op de drager is het wettelijk geen probleem. Maar met beiden overtreedt u formeel de wet.