Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Occasion met zeer lage kilometerstand

Vraag gesteld door op 26 december 2022

Ik ben voornemens een tweedehands auto te kopen.  De auto is bijna vier jaar oud en heeft slechts 9000 km op de teller.  Zijn er nadelen verbonden aan een auto met heel weinig km op de teller?  Het is overigens een ingevoerde bmw grand tourer.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U overweegt de aanschaf van een BMW Gran Tourer van inmiddels 4 jaar oud met slechts 9.000 km op de teller. U vraagt of deze geringe kilometrage nadelig kan zijn.

Regelmatig gebruik

Een autofabrikant hanteert het uitgangspunt dat een auto regelmatig gebruikt dient te worden. Daar is het onderhoudsschema ook op gericht. Gemiddeld zo'n ruim 2.000 km op jaarbasis is zéér summier gebruik en stilstand is feitelijk ook achteruitgang. Een auto blijft beter in conditie door regelmatig te rijden dan langdurig stil te staan en wellicht uitsluitend ingezet voor korte ritjes.

Verzachtende factoren

Maar er zijn natuurlijk verzachtende factoren. Misschien is de auto een binnenslaper geweest en niet in weer en wind aan de stoeprand. De verkoper kan misschien met de onderhoudsfacturen laten zien dat de auto altijd gericht onderhoud heeft gehad dat past bij summier gebruik. In zo'n geval zou je een extreem lage tellerstand nog positief kunnen nuanceren, wanneer uit alles blijkt dat de auto wat staat en conditie betreft helemaal overeenkomstig een auto is met slechts 9.000 km op de teller.

Import

Ik begrijp dat de betreffende BMW afkomstig is uit import. Het is zeker bij import occasions van belang dat er een inzichtelijke historie bekend is van de auto, zoals een ingevuld onderhoudsboekje met bijvoorbeeld een datum van onderhoud met een kilometerstand. Het later weer verkopen of inruilen van een importauto kán nog weleens negatief geïnterpreteerd worden wanneer er geen open en inzichtelijk onderhoudsverleden is.

In de praktijk komt het immers nog weleens voor dat een tellerstand op z'n minst dubieus en twijfelachtig is. Dat hoeft zeker in uw geval uiteraard niet zo te zijn. Maar wanneer de auto wordt aangeboden met een open en eerlijk inzichtelijk verleden, dan is dat ook min of meer ook een waarborg voor een nette inruilprijs op termijn.