Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe banden maar al ruim 2 jaar oud

Vraag gesteld door op 12 december 2022

isteren heb ik 4 nieuwe all-seasonbanden aangeschaft en laten monteren op mijn auto. Op een band staat als productiedatum: 4320.
Dat is dus meer dan 2 jaar oud.
Ik vind dat oud, temeer daar Kwikfit zei dat het de nieuwste banden zijn die ik zou kopen. Mag dit allemaal zomaar?
Ze zien er ook flin bruin gekleurd uit.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft nieuwe banden gekocht maar de productiedatum is 2 jaar terug. U vraagt of dat zomaar mag.

DOT code

Wanneer het aannemelijk is dat 4320 in uw geval daadwerkelijk de productiedatum is, dan zijn deze banden iets meer dan 2 jaar geleden geproduceerd.

Wettelijke eis

Wettelijk zijn er geen regels wat betreft de leeftijd van een als nieuw verkochte band. De bandenbranche organisatie Vaco gaat uit van een maximale leeftijd van 3 jaar en adviseert zijn leden oudere banden niet als nieuw te verkopen. De ANWB is zelfs van mening dat een band met een productiedatum van 2 jaar of ouder niet als nieuw aangeboden én als zodanig gefactureerd zou mogen worden.

Nauwelijks veroudering

Ik wil wel benadrukken dat een zorgvuldig opgeslagen band na 2 jaar nauwelijks iets laat merken van veroudering. De opslag van een band in de grote voorraadmagazijnen vindt in de regel plaats op een hele gecontroleerde manier, om veroudering nauwelijks de kans te geven. Vermoedelijk zijn deze banden ook van daaruit geleverd gezien de genoemde grote bandenverkoper. De kleur van de banden zegt eigenlijk niets van over de staat.

Conclusie

Van een band geproduceerd in de 43e week van 2020 zijn de te verwachten prestaties en eigenschappen wat ons betreft wel overeenkomstig met een nieuwe band, mits natuurlijk zorgvuldig opgeslagen zoals dat absoluut in de grote bandenmagazijnen het geval is.
Dat neemt niet weg dat het monteren van een band, met de vermoedelijke productiedatum, wat de ANWB betreft alléén met medeweten van de klant én voor een gereduceerde prijs zou mogen plaatsvinden. De bandenbrancheorganisatie gaat echter uit van maximaal drie jaar waarbij een band nog als nieuw verkocht én gefactureerd mag worden. Wat dat betreft is ons standpunt toch wel wat afwijkend.