Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Laag BPM bedrag import auto

Vraag gesteld door op 18 december 2022

We willen een seat alhambra occasion kopen waarvan de bpm waarde normaal gesproken tussen de 1474 en 1994 euro ligt.
de werkelijke bpm was 785 euro (volgens kentekencheck). Is dit een grote daling die hoort bij grote waardevermindering tijdens import? Volgens de verkoper komt dit door uitvergrote lakschades.

Merk: seat
Type: alhambra
Bouwjaar: 2019
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 150

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U kunt een Seat Alhambra aanschaffen met een duidelijk lager BPM bedrag dan op basis van de oorspronkelijke Nederlandse catalogusprijs.

Gunstig importeren

Er zijn verschillende creatieve constructies mogelijk om een auto fiscaal gezien zo gunstig mogelijk te importeren. Een bekende manier is om de betreffende auto als ''schadeauto'' te importeren en vooral de schade forser te doen laten voorkomen dan in werkelijkheid. Dit is één van de creatieve handigheidjes om de taxatiewaarde zo laag mogelijk te krijgen, zodat het restant aan BPM een gunstiger wordt.

Lakschade

De volgens de verkoper uitvergrote lakschade past dus wel bij het vaker toegepaste scenario zoals hierboven omschreven. Een feit is wel dat er aan deze auto en transactie tóch een bepaalde onzekerheid kleeft. De lage BPM is toch een soort opgedrukt stempel waar je later bij inruil óók last van kunt krijgen, met mogelijk gevolgen voor de restwaarde. Misschien dat de verkoper in detail kan aangeven wat die lakschade precies was óf dat u de auto voor de koop eerst maar eens goed laat beoordelen. Met name dus om uit te sluiten dat de auto wél een forse schade heeft gehad. Misschien is een aankoopkeuring dan een verstandige overweging.