Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Heeft een importauto een lagere inruilwaarde?

Vraag gesteld door op 18 december 2022

is een import auto bij inruil minder waard dan een n

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U vraagt of een importauto een lagere inruilwaarde heeft.

Importauto verkopen/inruilen

Het later weer verkopen of inruilen van een importauto kan nog weleens negatief geïnterpreteerd worden door de inkoper, en een reden zijn om lager te bieden. Er zijn echter veel auto's waar relatief veel vraag naar is en weinig aanbod, waardoor dealers actief de buitenlandse markt opgaan. Dit zijn in de regel niet de auto's met een dubieus verleden.

Afhankelijk van de omstandigheden en feiten kan een importauto dus een negatief effect hebben op de inruilwaarde. Zeker wanneer de onderhoudshistorie, schadeverleden of de juistheid van de kilometerstand onbekend of dubieus is.

Serviceboekje

Bij ontbreken van een ingevulde en afgestempelde serviceboekje is het doorgaans moeilijk te achterhalen of de tellerstand logisch is. Ook het schadeverleden van de auto valt lastiger vast te stellen. Het is immers lucratief om een schade-auto te importeren en in Nederland te herstellen, dit vanwege een lager verschuldigd BPM bij invoer.

Conclusie

Het is daarom van belang dat er een open en inzichtelijke historie bekend is van de auto zoals een ingevuld onderhoudsboekje met bijvoorbeeld een datum van onderhoud met een kilometerstand.