Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E10 benzine?

Vraag gesteld door P. Herfst op 17 december 2022

Ik heb sinds kort een MERCEDES-BENZ E 200 KOMPRESSOR uit 2004 en volgens de informatie in het benzineklepje is deze auto geschikt voor : EN 228-RON 95. Nu wordt mij verteld dat ik beter 98 of E5 kan tanken i.v.m. eventuele schade aan mijn motor en onderdelen.
Nu vraag ik mij af of E10 wel geschikt is voor mijn auto.

Merk: Mercedes Benz
Type: MERCEDES-BENZ E 200 KOMPRESSOR
Bouwjaar: 2004
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 120

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of E10 geschikt is voor uw auto.

E10 

Uw Mercedes maakt gebruik van indirecte inspuiting van deze motor en is geschikt voor het gebruik van E10 brandstof.
Sommige mensen zweren bij het gebruik van E5 of brandstof met een hoog octaangetal maar bij gemiddeld gebruik volstaat E10 benzine prima. Gemiddeld legt een Nederlandse personenauto zo'n 13.000 km op jaarbasis af en uw auto kan zonder zorgen op E10 draaien. Bij auto's die beduidend minder kilometers draaien en vaak voor korte ritjes worden ingezet is het preventief misschien toch verstandiger E5, 98 octaan benzine te tanken.

Conclusie

Op dit moment is er nog overal E5 benzine verkrijgbaar ook al is dat vaak E98, en de premium brandstoffen: BP Ultimate, Shell V Power en Esso Synergy Supreme+ zijn op dit moment bio-ethanol vrij. U loopt met deze brandstof de minste kans op inwendige vervuiling van het brandstofsysteem. Ik wil nog benadrukken dat korte ritjes per definitie nadelig zijn voor een auto die beter, schoner, en minder aan slijtage onderhevig is wanneer deze op bedrijfstemperatuur is.