Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem Peugeot PureTech motor

Vraag gesteld door op 7 december 2022

Volgens de dealer dient nu de Distributieriem te worden vervangen (ruim €1000). Reden: mijn Peugeot 2008 heeft de leeftijd (van 28-12-2017) waarop dit nu moet gebeuren echter ik heb nog maar ca. 30.000 km gereden. Is dit dan echt nodig?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Voor de volgende grote onderhoudsbeurt van uw auto eind 2023 weet uw dealer vooraf al te vermelden dat er een nieuwe distributieriem in moet. De auto is dan 6 jaar maar de huidige tellerstand is nu nog maar slechts 30.000 km.

Er zijn inderdaad meerdere berichten onze kant opgekomen over een nadrukkelijk naar beneden bijgestelde vervangingstermijn van de distributieriem van de genoemde Peugeot. Wat ons betreft een nogal significante wijziging wanneer 175.000 km wordt teruggebracht naar 100.000 km en 10 jaar spontaan ineens 6 jaar wordt. Deze toch best prijzige onderhoudsingreep dient zich dan ineens veel eerder aan dan wellicht begroot of waar bij de koop mee rekening is gehouden.

Antwoord importeur

Voor opheldering hebben we contact gehad met Stellantis, in dit geval importeur Peugeot/Citroën Nederland, en hebben letterlijk de vraag voorgelegd of de vervangingstermijn van 175.000/10 jaar daadwerkelijk is gewijzigd. U begrijpt dat we dat graag opgehelderd wilden krijgen omdat meerdere leden onaangenaam verrast waren toen dit ineens naar beneden bleek bijgesteld. Op die vraag kregen we het onderstaande antwoord: ''Hierbij ons antwoord op jouw laatste vraag : de officiële onderhoudstermijn is niet gewijzigd, we hebben ons dealernetwerk hiervan op de hoogte gesteld en we maken de klanten erop attent dat het vervangen bij 100.000 Km enkel een advies is. Als extra zekerheid hebben we een tool ontwikkelt waarmee we bij iedere onderhoudsbeurt de riem controleren op “uitzetten” waardoor we de levensduur kunnen volgen."

Conclusie

Wanneer het bovenstaande het standpunt is van de fabrikant dan communiceert uw dealer feitelijk iets anders. Hoewel het toch zeer verwarrend is wanneer er enerzijds een opgegeven vervangingstermijn is en anderzijds een afwijkend advies. En de genoemde ontwikkelde tool waarmee men bij een onderhoudsbeurt de staat en conditie van de riem peilt, is hier bij deze vooraankondiging al helemaal niet ingezet.
Artikel
Ik wil benadrukken dat deze motor die bij Peugeot, Citroën, DS en Opel onder de kap valt terug te vinden opmerkelijk veel klachten geeft. De distributieriem is feitelijk de voornaamste oorzaak daarvan met soms nóg ergere gevolgschade. Dat wordt uitvoerig ook uit de doeken gedaan in dit technische artikel. Maar dit verslag is illustratief voor wat we vanuit de praktijk vernemen. Dat geldt ook voor de nadrukkelijk vervroegde vervangingstermijn waar fabrikant Stellantis anders over communiceert dan hoe de dealers daarmee omgaan. De instructies zijn misschien in werkelijkheid anders dan dat men naar buiten uit durft te communiceren.