Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel verstandig

Vraag gesteld door K. Maas op 16 december 2022

Momenteel ben ik op zoek naar een andere auto. Ik twijfel tussen benzine en diesel. Per jaar rij ik namelijk 45.000 km minimaal. Ik rij een auto vaak ‘op’ dus de afschrijving maak ik me niet zo druk om, dat zie ik over 5 jaar wel. Ik heb 2 jonge kinderen dus het moet een station zijn, c-segment voldoet prima. En bovenal moet de auto betrouwbaar zijn. Mijn vorige auto was een Opel Astra K (euro 6) station diesel met 216.000 kilometers maar vanwege een ongeluk is deze total loss verklaard.
Wat is jullie advies en welke diesels zijn ook bekend bij jullie als betrouwbaar?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U rijdt minimaal 45.000 km op jaarbasis en u vraagt of een diesel dan nog een verstandige keuze is. Het moet een combi zijn in het C-segment die u vervolgens wel overweegt 'op' te rijden.

Restwaarde

De restwaarde van dieselauto’s staat behoorlijk onder druk. Dat is al enige tijd aan de gang en de verwachting is dat dit nog zal voortduren. Dat melden auto-experts van de ANWB. De waardevermindering is het gevolg van de sterk dalende vraag naar dieselauto’s, zowel in Nederland als in het buitenland. De dalende vraag heeft onder meer te maken met steeds strengere regels voor diesels en de negatieve berichtgeving rondom diesels. Daar komt sinds de Russische oorlog tegen Oekraïne nog een negatieve factor; de hoge dieselprijs aan de pomp. Dit terwijl de motorrijtuigenbelasting nog altijd hoger is voor een dieselauto dan voor een benzinevariant.

Rijden van een diesel

Voor mensen die toch een diesel nodig hebben of het prettig rijden vinden, liggen er nu wel kansen. Je koopt een zelfde model voor veel en veel minder geld dan een benzinevariant. Maar zoals gezegd: calculeer dan wel in dat diesel aan de pomp voorlopig duur blijft en het wat restwaarde betreft roerige tijden blijven. Wanneer in uw geval de afschrijving véél minder relevant is omdat u gaat inzetten op langdurig gebruik, haalt u de winst feitelijk binnen met een zeer aantrekkelijke aanschafprijs. Onderaan de streep zult u met tenminste 45.000 km op jaarbasis en zo lang mogelijk gebruik, toch aan de goede kant van de streep uitkomen. Een jonge generatie diesel is voor u dus zeker een verstandige overweging.
Wanneer ik 'n paar betrouwbare combi's zou moeten noemen dan denk ik aan de onderstaande modellen.

  • Ford Focus
  • Skoda Octavia
  • Opel Astra
  • Renault Megane
  • VW Golf