Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diesel slaat slecht aan bij kou

Vraag gesteld door M. de Groot op 17 december 2022

Bij starten in de zomer geen probleem. Nu met koudere temperaturen wil hij moeilijk aan het lopen gaan, loopt wel maar wil niet doorlopen met als gevolg veel witte rook en slaat dan af.
Na opnieuw starten loopt hij wel. De gloeibougies zijn alle 4 goed. Weet u een oplossing om probleemloos te starten?

Merk: Toyota landcruiser BJ 40
Type: Terreinvoertuig
Bouwjaar: 1979
Brandstof: Diesel
Motorvermogen: 80

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw Toyota met dieselmotor slaat lastig aan wanneer het koud is en u vraagt wat te doen.

De werking

Bij dieselmotoren zorgt de compressie van lucht ervoor dat de temperatuur in de verbrandingsruimte hoog genoeg oploopt voor zelf ontbranding. Met name bij koude temperaturen lukt het niet eenvoudig om de tempratuur genoeg op te laten lopen bij een koude start. Het voorgloeisysteem helpt hierbij.
Wanneer de compressie afneemt, door slijtage van de motor, zal het moeilijker worden om de temperatuur in de verbrandingsruimte voldoende op te laten lopen. Hierdoor zal aanslaan lastiger worden. Wanneer de motor dan eenmaal loopt komt er veel witte rook uit de uitlaat, eigenlijk brandstof die niet verbrand is.

Conclusie

U kunt zelf langer voorgloeien waardoor de motor waarschijnlijk eenvoudiger aanslaat. Doe dit door het contact aan te zetten, te wachten tot het voorgloeilampje dooft en dit 2-3 X te herhalen voordat u start. Als de motor dan wel goed aanslaat heeft een handige manier om de auto toch te gebruiken.
Natuurlijk dient de garage de compressie te controleren om tot een definitieve reparatie te komen.