Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Binnenspiegel afgebroken

Vraag gesteld door A. van 't Verlaat op 16 december 2022

Mijn zoontje van 5 zat wat te klieren met de binnenspiegel en had deze even later spontaan afgebroken in zijn hand. Nu ben ik direct langs de garage gereden, maar die moet het afgebroken onderdeel bestellen. Mijn vraag is nu, mag ik met de auto blijven rijden totdat de spiegel hersteld is? Beide buitenspiegels zijn in orde.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

De binnenspiegel is afgebroken en u vraagt of u in afwachting van een nieuwe wel zo mag rijden.
De wetgeving is als volgt:

Spiegels

  • Personenauto’s die in gebruik zijn genomen na 25 januari 2010, moeten zijn voorzien van een linkerbuitenspiegel, een rechterbuitenspiegel en een binnenspiegel. Als de binnenspiegel echter geen zicht naar achteren mogelijk maakt, hoeft deze niet aanwezig te zijn. 

  • Personenauto’s die voor deze datum in gebruik zijn genomen, moeten minimaal beschikken over een linkerbuitenspiegel en een binnenspiegel. Als de bestuurder echter via de binnenspiegel het weggedeelte achter de auto niet voldoende kan overzien, moet de auto ook worden voorzien van een rechterbuitenspiegel. Indien de binnenspiegel geen zicht naar achter mogelijk maakt, dan hoeft deze niet aanwezig te zijn.

Feitelijk moet de binnenspiegel dus wel aanwezig zijn. De onderstreepte opmerking slaat meer op voertuigen met een belemmerde uitzicht naar achteren, bijvoorbeeld wanneer de laadruimte helemaal vol ligt zoals bij bestelwagens of busjes, vaak ook met een tussenschot. Dus formeel moet in uw geval de binnenspiegel aanwezig zijn en zou u zo niet mogen rijden.