Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto vertraagd niet egaal bij zachtjes remmen op lage snelheid

Vraag gesteld door T. Lambregts op 19 december 2022

Sinds een paar weken kampt mijn Ford Fiesta uit 2004 met een wat apart probleem. Wanneer ik binnen de bebouwd kom rijd en moet afremmen voor een verkeerslicht / stopbord etc. gaat dit niet vloeiend. Om preciezer te zijn, wanneer ik rustig tot stilstand kom en dus maar licht hoef te remmen dan voelt dit alsof ik maar met de helft van de remschijf rem, of langzaam pompend aan het remmen ben. Dit gedrag doet zich enkel en alleen voor bij licht remmen.
Wanneer ik vanaf een hogere snelheid stevig rem gaat het vloeiend tot de rem druk wordt verlaagd om netjes tot stilstand te komen. Als extra informatie, de auto heeft remschijven voor en remtrommels achter.  Zowel de banden, de remblokken en remschijven zijn ~ 3000km geleden geplaatst. Het merendeel hiervan zijn snelweg kilometers.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Na vervangen van remblokken en schijven, ongeveer 3000 km terug, vertraagt de auto niet gelijkmatig bij een lage snelheid.

Remschrijven

Uw klacht klinkt alsof er toch weer een kleine slingering aanwezig is in een van de remschijven.
Bij het vervangen van de remschijven is het belangrijk dat de flens waar de remschijf op gemonteerd wordt goed schoon is, zodat de remschijf zijn warmte gelijkmatig kan afvoeren over de flens. Bij slecht contactvlak kan een probleem in de warmteoverdracht ontstaan. Ook het aanhaalmoment van de wielbouten is van belang.

Aandrijflijn

Uiteraard is het ook van belang dat de aandrijflijn spelingsvrij is. Een kleine speling kan al de oorzaak zijn van de oneenparigheid die ervaart. Wanneer er dus geconstateerd word dat er geen (te grote) slingering aanwezig is dient het onderstel hierop gecontroleerd te worden. Verdacht zijn bijvoorbeeld de draaipunten van de draagarmen en de fuseekogels.