Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All seasonbanden in Zwitserland

Vraag gesteld door F. v.d. Schuren op 11 december 2022

kunnen jullie aangeven of all-weather banden voor Zwitserland ook voldoende zijn (zonder sneeuwkettingen) ? Op jullie website wordt alleen over zomer- of winterbanden besproken.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of all weather/seasonbanden in Zwitserland ook toegestaan zijn zónder het gebruik sneeuwkettingen.

Geen wettelijke regeling

In Zwitserland bestaat voor het gebruik van winterbanden geen wettelijk regeling. Het wordt aanbevolen ze wél te gebruiken omdat er een boete staat op het veroorzaken van hinder op de weg door het gebruik van banden met onvoldoende grip. De ANWB adviseert winterbanden te gebruiken met het sneeuwvloksymbool (3PMSF). Echter de meeste all seasonbanden beschikken óók over het z.g. sneeuwvloksymbool (3PMSF) en zullen dan ook herkend worden als zijnde banden met winterse eigenschappen.

Tekortkomingen

Ik benadruk wel dat ten opzichte van winterbanden all seasonbanden tekortkomingen hebben, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all seasonbanden. Dus onder nogal nadrukkelijke winterse omstandigheden, op flink besneeuwde hellingen, zou een all seasonband tekort kunnen schieten en in zo'n geval u aangerekend kunnen worden. Maar misschien dat sneeuwkettingen dan al middels een bord verplicht zijn.

Sneeuwkettingen in Zwitserland

  • Verplicht bij bord - Het gebruik van sneeuwkettingen is verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw verkeersbord waarop een autoband met een sneeuwketting staat en de weg bedekt is met sneeuw of ijs. Je wordt daarom aangeraden in de winterperiode sneeuwkettingen mee te nemen in de auto.
  • Soms is het blauwe bord sneeuwkettingen verplicht voorzien van een onderbord met de tekst 4 x 4 ausgenommen dat aangeeft dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto's met vierwielaandrijving. 
  • Hoewel sneeuwkettingen alleen verplicht zijn als dat met een bord wordt aangegeven, kun je toch een boete krijgen als je op zomerbanden zonder sneeuwkettingen door de sneeuw rijdt en het andere verkeer hindert (omdat je banden onvoldoende grip hebben op het wegdek).
  • Sneeuwkettingen moeten op ten minste twee aangedreven wielen worden gemonteerd.
  • De maximumsnelheid bij het gebruik van sneeuwkettingen is 50 km/h.