Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afslaan motor bij tot stilstand komen na lang rijden

Vraag gesteld door op 11 december 2022

Ik ben met mijn mini clubman (2008) op vakantie. 1 dag geleden gebeurde het voor het eerst. Ik had mijn auto 2 dagen lang stilstaan in  -5°.

Na langer dan een uur gereden te hebben door een bergpas (hoge toeren voor vermogen en afremmen) remde ik af voor een stoplicht en viel de motor helemaal stil, na het opnieuw starte viel hij weer meteen stil. Ik moest zelf extra gas geven om de motor draaiende te houden, ook kwam er op het schermpje een melding dat het Start-Stop-System uit was. (Dit was niet het geval maar die heeft het nooit gedaan). Ik heb nu 500km gereden en kwam aan in een stad waarbij elk stoplicht de motor ermee stopte of er heel veel moeite mee had stationair aan te houden. Bij lagere toeren in de 2de versnelling schokt hij ook behoorlijk als ik wat gas geef.
Wat zou het probleem kunnen zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt wat de oorzaak kan zijn van het afslaan bij stationair draaien.

Geen ernstige storing

Ik begrijp van u dat de auto goed rijdt wanneer u op weg bent. Ook zijn er geen waarschuwingslampjes op het dashboard. U krijgt wel de melding dat Start-Stop uit staat.

Start-stop

De storing die u heeft klinkt mij niet gevaarlijk in de oren. De melding over het Start-stop systeem kan ik ook verklaren: wanneer de motorcomputer een fout ziet zal het Start-stop systeem buiten werking worden gezet om te voorkomen dat er problemen ontstaan wanneer u weg wilt rijden.

Mogelijke oorzaak

Ik verwacht dat de storing veroorzaakt wordt door een defect of vervuiling van het elektronische gasklephuis. Normaliter zorgt dit gasklephuis voor netjes stationair draaien en compenseert het wanneer er extra vermogen afgenomen wordt door bijvoorbeeld achterruitverwarming.

Diagnose

Ik adviseer u om de auto aan te bieden bij een Mini specialist of een BMW dealer zodat er een diagnose opgemaakt kan worden waarna er een reparatieadvies volgt. U kunt hiermee wachten tot u weer thuis bent of als het erg storend is een lokale garage bezoeken.