Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Achteruitgang profiel zomerbanden

Vraag gesteld door op 9 december 2022

Is het waar dat het profiel van zomerbanden bij 6 begint? En klopt het dan ook dat het profiel dan zo afneemt? Het profiel van onze zomerbanden is in korte tijd erg snel achteruit gegaan.
 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

 

U wilt weten of het normaal is dat het profiel van uw zomerbanden zo erg snel achteruit gaat.

De Continental EcoContact 6 hadden wij in 2022 in onze zomerbandentest in de bandenmaat 185/65R15. Meer informatie hierover vindt u op ANWB Zomerbandentest 2022 - ANWB

Profieldieptes

Bij de nieuwe band hebben wij voor aanvang van de test de volgende profieldieptes gemeten (per groef over het loopvlak van links naar rechts);
G1 binnenzijde schouder; 5,0 mm
Groef 2; 5,8 mm
Groef 3; 5,9 mm
Groef 4; 5,8 mm
Groef 5, buitenzijde schouder; 5,0 mm

Slijtvastheid

Feitelijk kunt u stellen dat deze band, in deze maat, 5,8 mm profiel heeft midden op het loopvlak en 5,0 mm aan de buitenzijde. Het is even de vraag waar de dealer gemeten heeft.
In onze test hebben we vastgesteld dat deze Continental Ecocontact 6 heel slijtvast is. Ondanks de minste profieldiepte nieuw kon/kan er met deze band veel kilometers gemaakt worden. In onze test heeft deze band dan ook een "++" (zeer goede) beoordeling op slijtvastheid gekregen.
In de praktijk komt het verder vaker voor dat juist de eerste laag (compound) van een band wat sneller slijdt en dat de afname van profieldiepte daarna minder wordt.

Minder profieldiepte

Zomerbanden worden tegenwoordig met minder profieldiepte gemaakt. Dit is belangrijk omdat de slijtagedeeltjes van banden een bron van plastic vervuiling zijn. Op onze site, rondom de bandentest, leest u daar meer over. Veel bandeigenschappen zijn beter met minder profiel (de band is zuiniger, de grip op droog wegdek is beter, de band is stiller etc). Alleen als er veel water op de weg ligt is veel profieldiepte een duidelijk voordeel.

Conclusie

Samengevat denken wij dat er in dit geval geen sprake is van abnormale slijtage. Verder achten wij het aannemelijk dat ui met deze EcoContact (een relatief milieuvriendelijke band) net zoveel kilometers kunt rijden als gewend was van een nieuwe band. En daarbij zal de impact op het milieu kleiner zijn (de band is zuiniger dus minder CO2 uitstoot, er komen minder slijtage deeltjes (micro plastics) vrij en de band is stiller.