Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Xenon vervangen door LED?

Vraag gesteld door J. de Vries op 18 november 2022

Ik heb in mijn auto xenon verlichting en vindt het licht op brengst niet voldoende.
Kan ik mijn xenon verlichting om wisselen naar LED verlichting?

Merk: Audi
Type: A3
Bouwjaar: 2014
Brandstof: CNG
Motorvermogen: 110
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of het mogelijk is om de bestaande xenon verlichting om te wisselen is naar LED.

Het plaatsen van LED verlichting is alleen toegestaan wanneer de koplampunits hiervoor ontworpen zijn. Met andere woorden; alleen wanneer de complete koplampunits worden vervangen voor koplampen waar oorspronkelijk LED lampen in zitten geven deze koplampen het juiste lichtbeeld en is dit toegestaan. Ik denk dat u de xenonlampen zelf het beste kunt laten vervangen door een specialist zoals: well-done

Op dit moment is led de beste toepassing en langzamerhand zal dit de standaard verlichting zal gaan worden. Een nadeel is wel dat de forse lichtopbrengst van de moderne lichtinstallaties niet door alle medeweggebruikers als prettig wordt ervaren. Een Brits onderzoek meldt dat zo'n 2 op de 3 mensen klagen over een nog weleens verblindend effect bij de moderne lichtinstallaties. Constructief zien we wel dat autoverlichting steeds prijziger is geworden en dat een nieuw lampje niet meer voor 'n paar euro vervangen kan worden, echter wel met een beduidend langere levensduur. Vooral bij LED.
Vaak is het mogelijk maar niet toegestaan om halogeen te verwisselen door LED, echter bij units voor xenon is dit zelf niet mogelijk.

Het standpunt van de ANWB over het toepassen van LED kunt u lezen op onze site: ANWB pleit voor LED-lampen bij auto's | ANWB.