Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

TPMS-sensoren nodig bij nieuwe velgen?

Vraag gesteld door J. van Vlerken op 27 november 2022

Ik overweeg winterbanden te kopen, maar nu zegt de verkoper dat als ik ook nieuwe velgen wil, dat daar dan ook nieuwe sensoren op moeten (bandenspanning). Klopt dat?
Ik heb ook op marktplaats gekeken en daar kan ik banden van een andere inchmaat kopen. Ik heb nu 17 inch, maar kan ik dan ook velgen met winterbanden van 15 of 16 inch kopen??

Merk: kia
Type: ceed
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzin
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U overweegt een setje winterbanden die om nieuwe velgen komen te liggen.

TPMS

Uw Kia Ceed beschikt over een bandenspanningscontrolesysteem TPMS met sensoren in de velgen. Om dat systeem goed te laten werken zullen de velgen moeten worden voorzien van sensoren. Dat kunnen sensoren zijn van Kia, maar ook goedkopere aftermarket sensoren zijn mogelijk. 

Kia Ceed

De Kia Ceed van deze generatie is af-fabriek ook geleverd met bandenmaat 195/65R15 en 205/55R16. Wat betreft de omtrek van de band zijn dit de juiste maten. De garage zal nog wel moeten uitzoeken of 15" ook past bij de uitvoering van uw Ceed. De onderdelen van besturing en remmen kunnen per motorisering afwijken en moeten natuurlijk wel binnen de velg passen. Let bij aanschaf van velgen ook op de juiste ET-waarde. Die moet hetzelfde zijn als van de originele velgen.