Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te verwachten restwaarde in de toekomst

Vraag gesteld door op 26 november 2022

Ik sta op punt een nieuwe auto te kopen.
Echter vraag ik me af wat de waarde is over bijv. 5 a 6 jaar van een benzine auto nu velen overschakelen op hybride en electrice.
Ik heb het vermoeden dat als iedereen nu hybride of electrice kiest er geen of minder bekangstell9ng voor benzine auto,s zal zijn in de toekomst dus dt de restwaarde van benzineauto,s snel minder zal zijn als nu het geval nog is.
Hoe denken jullie erover?
En wat zouden jullie nu adviseren nu ik toch zonder inruil voor de keuze sta om een nieuwe auto te gaan kopen?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

 

U vraagt naar onze inzichten over de te verwachten restwaarde van benzine auto's over 5 a 6 jaar.

Autokostentool

In onze Autokostentool kunt u per auto onze inschatting van de te verwachten restwaarde (aan het eind van de ingevoerde gebruiksduur) zien. Als u na het invullen van alle gegevens onderaan in stap vier op "Toon basisgegevens" klikt dan opent het volledige overzicht van de berekening met daarin ook de (te verwachten) restwaarde. De Autokostentool rekent altijd vanaf de ingevoerde aanschafdatum.

Modellen

Om een inschatting van de restwaarde in de toekomst te geven maken wij gebruik van modellen. Feitelijk maken we een vertaling van de huidige waarde van een auto naar de toekomst. In die vertaalslag van waarde nu naar toekomstige waarde kijken we bijvoorbeeld hoe lang een model al op de markt is en wanneer de opvolger verwacht wordt etc. Als er geen opvolger van een benzine model komt houden we daar ook rekening mee.

Nieuwprijzen

Om in zijn algemeenheid iets te zeggen over de waarde ontwikkeling van benzine auto's in relatie tot de transitie naar elektrisch is lastig. Veel zal toch vooral afhangen van de ontwikkeling van de nieuwprijzen. In de afgelopen periode hebben we gezien dat elektrische auto's veel duurder zijn dan benzine auto's. Verder zijn EV's niet goedkoper geworden (wat een paar jaar geleden wel de verwachting was) maar alleen maar duurder geworden. In deze periode is de restwaarde van benzine auto's niet afgenomen maar, door verschillende factoren, juist toegenomen.

Conclusie

Omdat er zo ontzettend veel invloedsfactoren zijn is het lastig een voorspelling te doen. We houden echter onze modellen up to date zodat we u het beste kunnen verwijzen naar de Koerslijst waarde van een gebruikte auto nu of naar onze Autokostentool (te verwachten restwaarde van een auto die je nu koopt bij inruil over een aantal jaar).