Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Renault Modus automaat slaat soms af

Vraag gesteld door op 27 november 2022

Af en toe slaat de motor af als ik stop voor een stoplicht. Als ik hem in de P zet (automaat) start hij wel weer direkt. De garage kan geen storing vinden, hoewel ze eerst dachten aan een nokkenassensor.
Die is vervangen, maar het euvel is niet opgelost.

Merk: renault
Type: Modus Automaat
Bouwjaar: 2006
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 82.00 kW

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Uw Renault Modus met automatische transmissie en 1.6 benzinemotor slaat soms af als u moet stoppen voor een verkeerslicht. Als u de bak in P zet is de motor weer te starten. De garage dacht aan de nokkenassensor.

Dat kan inderdaad een oorzaak zijn. De sensor is vervangen maar dat bleek toch niet de oplossing te zijn. De garage kan geen storing vinden. Dat kan betekenen dat er geen storingscodes worden aangemaakt of dat de garage deze niet kan uitlezen.

Oorzaak

Als oorzaak voor het afslaan zal de garage dus verder op zoek moeten gaan. De oorzaak kan namelijk divers zijn. Naast de nokkenassensor kan ook de BDP-sensor of temperatuursensor of de connector (stekker) daarvan de boosdoener zijn. De werking daarvan moet dan worden gecontroleerd want het is natuurlijk niet de bedoeling dat er op de gok onderdelen worden vervangen die prima werken, zoals u met de nokkenassensor al heeft ervaren.
De druk in het inlaatspruitstuk kan verder te laag zijn, er kan sprake zijn van een vervuild gasklephuis, de bougies of andere onderdelen van de ontsteking kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het afslaan en dat geldt ook voor een verkeerde timing van de distributieriem. Een poreuze luchtslang, slechte elektrische stekkerverbinding of vocht in de zekeringenkast kan ook voor bovengenoemde problemen zorgen. 

Al met al valt of staat het met een juiste diagnose. Dat is een vak apart en soms haalt een garage er een diagnose-expert bij, die gespecialiseerd is in het vinden van de oorzaak van een storing.