Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remblokken versleten

Vraag gesteld door op 7 november 2022

De km stand staat op bijna 51000 km. Nu geeft de dealer aan dat de remblokken voor er achter vervangen moeten worden. Is dat niet erg snel?
Ik heb hiervoor een offerte gevraagd en zij geven aan dat ongeveer €760 incl btw kost. Is dat wel een reeele prijs?

Merk: Bmw
Type: X1
Bouwjaar: 2019

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij 51.000 km moeten de remblokken van uw BMW X1 voor én achter vervangen worden. U vraagt of dat niet te snel is én of de kosten redelijk zijn.

Vervanging van remblokken

Remmen zijn uiteraard aan slijtage onderhevig maar hangt de levensduur van verschillende factoren af. De belangrijkste is uiteraard de rijstijl en gebruiksomstandigheden. Wanneer ik een hele gemiddelde indicatie zou moeten geven, dan denk ik dat een setje remblokken het tussen de 50.000-60.000 km moeten kunnen volhouden. In die zin vind ik de noodzakelijke vervanging bij de huidige tellerstand niet buitensporig, en maakt de garage ook de inschatting of met de huidige blokken nog veilig de volgende onderhoudsbeurt bereikt kan worden. Die overweging speelt ook een rol, omdat nog vóór de volgende beurt geconfronteerd worden met versleten remblokken, natuurlijk ook geen gewenst scenario is. Men speelt dus bij voorkeur op safe en zoals gemeld is dit niet extreem snel.

Prijs

Ik weet niet exact om welk type X1 het hier gaat, maar een eerste blik laat zien dat het de- en monteren van remblokken rondom hooguit 2 uur arbeid kost. Wanneer ik kijk naar de universele remblok prijzen dan kom ik rondom al gauw op zo'n 300 euro. Een origineel setje is vaak nog enkele tientallen procenten duurder. Wanneer ik arbeid en onderdelen bij elkaar optel, uitgaande van bij benadering de originele dealerprijzen, kom ik incl. BTW nagenoeg op het genoemde bedrag uit.

Conclusie

De conclusie is dus uiteindelijk dat nieuwe blokken bij deze kilometrage niet uitzonderlijk snel is en dat het fikse prijskaartje wél klopt. Universeel i.p.v origineel kan wel een fors verschil maken. Gaat u naar een universele garage, dan zullen de onderdelen goedkoper zijn en met een lager arbeidstarief.