Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Piepende remmen Suzuki

Vraag gesteld door G. Kleijbergen op 1 december 2022

De remmen van mijn Suzuki piepen. Wat is hier de oplossing?

Merk: Suzuki
Type: Ignis
Bouwjaar: 2021
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 12.00

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

De remmen van uw Suzuki piepen en u vraagt wat hieraan gedaan kan worden.

Aanlopen is normaal

De remblokken lopen altijd heel licht aan. Wanneer het wiel los is van de grond en u zou aan het wiel draaien, ontstaat er altijd een licht slepend geluid. Soms kan dat geluid overgaan in een piep. Min of meer vergelijkbaar wanneer u met een natte vinger over een wijnglas gaat. Het is dus samenspel tussen de oppervlakte van de remschijf en van het remblok.

Verglazen

De garage kan de remblokken eens demonteren en licht opschuren, ook schuine kantjes aan de remblokken maken kan zorgen voor een iets gelijkmatiger aangrijpen wat bijgeluiden kan voorkomen. Wanneer dat alles niet blijkt te helpen, vermoed ik dat een setje nieuwe remblokken wel het probleem moet kunnen oplossen. Het frictiemateriaal van een nieuw remblok is mogelijk net wat zachter en dan levert het licht aanlopen van de rem niet het piepende geluid op.
Voornamelijk bij relatief licht gebruik ontstaan vaker dit soort klachten, de remblokken verglazen in zulke gevallen. Af en toe flink hard remmen zorgt ook voor een schoon oppervlak van de remblokken en zo minder bijgeluiden.
Ik wil benadrukken dat dergelijke bijgeluiden op zich niet vreemd zijn en vaak onschuldig. Mits de remmen verder in goede conditie zijn en ook goed vertragen zonder klachten.

Meer over remschijven kunt u hier nalezen op onze site.