Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe band loopt leeg

Vraag gesteld door op 29 november 2022

Ik heb twee nieuwe voorbanden op de auto laten leggen. Een band was de volgende dag geheel leeggelopen. Garagehouder is gekomen en heeft de band opnieuw gemonteerd. De volgende dag stond de band weer leeg.
Wat kan de oorzaak zijn en waar kan ik zelf op letten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U heeft onlangs twee nieuwe voorbanden laten monteren en één daarvan was de volgende dag al leeg.

Wanneer na controle van de garage daarna nógmaals de band de volgende dag leegstond, is hij naar mijn mening wel wat nalatig geweest. Er zijn immers niet veel opties waardoor deze nieuwe band heeft kunnen leeglopen. Er kan een lekkage zijn aan het binnen- of buitenventiel óf de band sluit niet goed af op de velgrand. Meer smaken zijn er feitelijk niet. En met een klein randje water in de velgrand moet je al snel zien of daar wat lucht langs lekt. En met en nieuw binnen- en buitenventiel ben je er per definitie van verzekerd dat het daar niet meer kan lekken.

Een dergelijke lekkage bij montage van een nieuwe band ontstaat meestal doordat er geen goede afdichting meer is op de velgrand. Vaak omdat de velg daar wat gecorrodeerd is. De garage moet daar dan even wat aandacht aan meegeven door het aldaar goed schoon te maken en eventueel op te schuren. Wellicht is dat niet of niet afdoende gedaan en mag u de garage gerust hierover aanspreken. Tot twee keer toe een lege nieuwe band is best slordig te noemen.