Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn auto bonkt en stottert tijdens rijden

Vraag gesteld door op 7 november 2022

Mijn auto bonkt en stottert. Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Merk: Fiat
Type: 500
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 1.2

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw auto bonkt en stottert en u vraagt wat de oorzaak kan zijn.

Helaas zal het mij ook niet lukken om de verlossende uitspraak te doen.

Diagnose
Bij de Fiat 500 met 1.2 4 cilinder is dit geen veel gehoord probleem. Wat ik u kan aanraden is om een heel goede diagnose te laten stellen waarbij men het krukassignaal vergelijkt met het nokkenassignaal. Ook de werking van de verstelbare nokkenas zou op deze manier gecontroleerd worden. Dit vraagt wel diagnose stellen door mensen die hier ervaring mee hebben. Zo zou u een diagnose kunnen laten stellen door een van de garagebedrijven die is aangesloten bij GMTO.

Het probleem zou ook wel degelijk veroorzaakt kunnen worden door een vervuild brandstoffilter. Ondanks dat deze in de tank geplaatst is en hiervoor geen vervangingsinterval voor is opgegeven kan deze wel verzadigd raken. Maar voordat deze vervangen wordt kan men ook de gewenste en de gemeten brandstofdruk gelijken om onnodige vervanging te voorkomen.
Ik wil niet uitsluiten dat het stotteren toch door de bobine zal komen, lang niet altijd zijn defecten eenvoudig zichtbaar door uitlezen en vragen een goede diagnose. Alleen op deze manier kan voorkomen worden dat er luk raak onderdelen worden vervangen.