Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik met all-seasonbanden in de winter in Duitsland rijden?

Vraag gesteld door A. Luinenburg op 12 november 2022

Kan ik met 4 seizoenenbanden in Duitsland rijden? Het merk is Hifly All-turi 221. Op website staat niet duidelijk met welke banden je wel en niet daarheen kan.

Merk: Suzuki
Type: Alto
Bouwjaar: 2004
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 63

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U vraagt of u met all seasonbanden in Duitsland mag rijden.

Banden met wintereigenschappen

In Duitsland zijn banden met wintereigenschappen verplicht te gebruiken als er ter plaatse sprake is van winterse omstandigheden. Dat is wanneer er gladheid is (of kans op gladheid) door neerslag, bevriezing of smeltende sneeuw. Ónder banden met wintereigenschappen vallen uiteraard winterbanden, maar ook all-seasonbanden (herkenbaar aan het Alpine- of sneeuwvloksymbool) zijn in deze omstandigheden in Duitsland toegestaan.  

Advies

De meeste all-seasonbanden hebben tekortkomingen ten opzichte van goede winterbanden, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zal de gemiddelde winterband het beter doen op een besneeuwde helling dan de gemiddelde all season band. De meeste all-seasonbanden komen niet tot een score ‘goed’ op sneeuw. Men zal dan eerder gebruik moeten maken van sneeuwkettingen. Uitzonderingen zijn er ook: er zijn all-season banden die qua wintereigenschappen niet onder doen voor een winterband. In de zomer vertonen deze banden echter meer tekortkomingen ten opzichte van een zomerband, vooral op droog wegdek.