Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lambdasonde vervangen maar helaas

Vraag gesteld door T. van Diest op 23 november 2022

Mijn lambda sonde is vervangen op indicatie van een fout melding. Met een nieuw exemplaar is de foutmelding na korte tijd weer teruggekomen.
wat kan nog meer de oorzaak zijn?

Merk: Crysler
Type: Voyager
Bouwjaar: 2005
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw lambdasonde is vervangen maar hiermee is de storing nog niet verholpen.

Uitlaatgassen

De functie van de lambdasonde is het meten van zuurstof in de uitlaatgassen. Aan de hand van de hoeveelheid zuurstof kan de motorcomputer bepalen hoeveel brandstof er ingespoten kan worden voor een goede verbranding.
Wanneer de lambdasonde een onwaarschijnlijk signaal aan de computer geeft zal het motorlampje gaan branden en bij uitlezen verschijnt er een foutcode die gerelateerd is aan de sonde. Echter de sonde zelf is misschien niet de boosdoener. Het is goed mogelijk dat de samenstelling van de uitlaatgassen niet juist is waardoor een onwaarschijnlijke waarde gemeten wordt.

Diagnose

Er zal een goede diagnose gesteld moeten worden waardoor de sonde deze waarde meet. Er zijn veel mogelijke oorzaken voor een slechte verbranding: zo kan de luchtmassameter een onjuiste waarde geven, er kan een lekkage zijn in het inlaatspruitstuk maar er kan ook iets mis zijn met de ontsteking. Natuurlijk kan het ook zijn dat de verbranding goed verloopt maar dat het signaal van de sonde zelf verstoord is, bijvoorbeeld door slechte stekkeraansluiting of contacten.
Alleen door metingen te verrichten op de motor kan de oorzaak worden vastgesteld. Waarschijnlijk kost dit wel wat meer tijd voor de monteur.