Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kunnen de verkeerslichten veiliger?

Vraag gesteld door M. Mollering op 17 november 2022

Verkeerslicht, fijn en toch schrik ik altijd als groen is en het overspringt op oranje, zit ik goed of zit ik niet goed, vol remmen, niet verstandig ook al weet ik dat achterop rijdend verkeer genoeg afstand moet houden echter zou het geen verbetering zijn voor de veiligheid en waarschuwing op het moment dat het overspringt van groen naar oranje, dat het groen eerst 4x knippert en dan pas op oranje en weer 4x knippert voordat het rood is?
Is maar een gedachte wat ik kreeg naar het zien van een rood led strip voor de fietsers, dat zou toch ook voor automobiliste en bussen en vrachtwagens kunnen in de vorm van 4x of 3x knipperen voordat het over springt, als het dan nog rood is dan is het pech hebben, men kan niet blijven waarschuwen ;-)

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

 

U vraagt zich af of het verkeersveiliger zou zijn om verkeerslichten aan het einde van hun kleurtijd te laten knipperen als waarschuwing zodat weggebruikers eerder weten dat het verkeerslicht op oranje of rood zal gaan springen.

Uw voorstel heb ik besproken met onze verkeerskundigen. Zij kunnen zich er zeker een voorstelling van maken maar het is immers niet duidelijk hoeveel tijd men nog heeft als het groene en vervolgens het oranje licht brandt. En het zou prettig zijn als dat wel zo was. Daar staat tegenover dat weggebruikers geneigd zijn om de grens op te zoeken van de tijd die ze hebben om het kruispunt.

Daarom lijkt het ons niet in het belang van de verkeersveiligheid als ze door het knipperen van de lichten, onbedoeld, een extra signaal zouden krijgen die het benaderen van deze grens makkelijker maakt.