Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Instrumentenpaneel vervangen, kilometerstand onlogisch

Vraag gesteld door op 28 november 2022

Mijn Kia gaf geen geluid (riedeltje)bij starten auto. Ook richting aanwijzer gaf geen geluid, evenals achteruitrijcamera bij naderen obstakel. Geheel nieuw dashboard in auto gezet door dealer! Alles onder garantie. Nu doet zich het probleem voor dat kilometer teller op 4 km staat. Ik kreeg brief RDW over een onlogische km stand.
Mijn Kia dealer beweert nu dat men de km stand niet kan aanpassen aan de oorspronkelijke stand van 77.000 km.

Merk: Kia
Type: Niro
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Hybride

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Van uw Kia Niro is noodgedwongen het instrumentenpaneel vervangen bij 77.000 km. De nieuwe unit wijst nu 4 km aan en heeft u van de RDW melding gekregen van een onlogische kilometerstand.

Een officiële garage of dealer zal nooit bij een nieuwe kilometerteller deze op de oude tellerstand gaan zetten. Maar uw garage kan bij de RDW wel melding doen van de nieuwe teler, zodat de onlogische tellerstand ook verklaarbaar wordt. Dat is uiteraard wenselijk om te voorkomen dat deze auto ten onrechte wordt beticht van een teruggedraaide kilometerteller.

Die mogelijkheid biedt de RDW omdat soortgelijke ingrepen helaas wel vaker voorkomen. Dat is al vervelend genoeg maar helemáál wanneer daardoor de auto meteen een dubieuze status krijgt. Met een dergelijke melding is het op een formele manier opgehelderd en hoeft het niet in uw nadeel geïnterpreteerd te worden.