Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inruilprijzen

Vraag gesteld door A. Nipius op 1 december 2022

De waarde van 2e hands stijgt explosief met over 2 jaar wel 25%. Wat doen dan de inruilprijzen je zou verwachten dat die ook lineair meelopen, dat verwacht je ook van de ANWB koerslijst.
 

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

U wilt weten wat de inruilprijzen doen wanneer de waarde van tweedehands stijgt.

Prijsstijgingen

De afgelopen twee jaar zijn de prijzen van gebruikte auto’s inderdaad sterk gestegen. Inmiddels (december 2022) zijn we al enige tijd over de piek heen en zijn de prijzen weer aan het dalen.

Inruilprijzen

In de periode van stijgende prijzen gingen inderdaad zowel de verkoopprijzen als ook de inkoopprijzen omhoog. We zagen ook wel dat voor veel populaire auto’s de marges (verschil tussen inkoop- en verkoopprijs van het Autobedrijf) steeds kleiner werden.

Marge

De marge is niet zo zeer de winst van het Autobedrijf maar het zijn vooral ook de kosten die het Autobedrijf moet maken. Denk hierbij aan een dekking voor de garantie, rijklaarmaakkosten, showroom- en personeelskosten, poetsen, adverteren etc. Als populaire auto’s heel snel verkocht worden dan dalen dit soort kosten en wordt de marge dus kleiner.

Inflatie en dalende vraag

Sinds afgelopen augustus zien we vooral de inkoopprijzen dalen. Veel autobedrijven zien zwaar weer aankomen en hebben te maken met stijgende kosten. Denk hierbij aan – door de inflatie – sterk verhoogde huurprijzen, hogere rente tarieven voor financieringen bij de bank, hogere energieprijzen. Tegelijkertijd zien ze dat consumenten voorzichtiger worden en daalt de vraag naar gebruikte auto’s. Handelaren zijn dus voorzichtig bij de inkoop. Ze willen niet met een te grote voorraad (duur ingekochte) auto’s zitten als de prijzen gaan dalen.

Actuele situatie

We zien de biedingen op auto’s nu sterk dalen, vooral diesels zijn duidelijk minder waard. Handelaren bieden voorzichtig bij het inkopen van auto’s én handelaren hebben te maken met hogere kosten. De vraagprijzen (van deels nog duur ingekochte voorraad) blijven nog wel redelijk hoog. De marges nemen toe.

ANWB Koerslijst en marktsituatie

Als ANWB volgen wij de prijzen en ontwikkelingen op de markt nauwgezet om met onze Koerslijst een zo goed mogelijke weerspiegeling van de actuele marktsituatie te geven. Voor onze Koerslijst verzamelen we verkoopprijzen, vraagprijzen, inkoopprijzen en biedingen. In de uitvoerige toelichting hierboven heb ik willen toelichten dat uw aanname dat inruilprijzen lineair meelopen met vraagprijzen wat kort door de bocht is en niet aansluit bij wat wij in onze verzamelde prijsinformatie zien.